Neiti Julie

Draama – Tampereen Työväen Teatteri – Tampere

ESITYKSEN TIEDOT

  • Eino Salmelaisen näyttämö
    Hämeenpuisto 28-32

  • 29.8. – 23.11.2019

  • Noin 1 h 50 min (ei väliaikaa)

  • 33 – 38 €

OSTA LIPUT
JAA FACEBOOKISSA

Neiti Julie

August Strindberg

Kreivin tytär Julie kohtaa kartanon keittiössä palvelija Jeanin. Alkaa naisen ja miehen välinen eroottinen leikki ja ikuinen valtapeli, jonka seurauksena Julie seuraa Jeania tämän huoneeseen ja makaa tämän kanssa. Tämän peruuttamattoman teon jälkeen valta-asetelmat emännän ja alaisen välillä vaihtelevat tiheään, toivo ja epätoivo, julmuus ja hellyys, himo ja halveksunta, viha ja rakkaus vuorottelevat, yhteisiä suunnitelmia ja unelmia syntyy, mutta pian ne jo kuolevat omaan mahdottomuuteensa.

Aamun valjetessa kreivin keittiöstä löytyy varastettua rahaa, tuhottuja viinipulloja, murhattu vihervarpunen ja nainen kädessään partaveitsi. Kaikkea tätä tarkkailee sivusta älykäs ja herkkävaistoinen Kristin, kreivin keittäjä ja Jeanin morsian, joka haluaa sanoa oman sanansa siitä miten asiat tulevat tulevaisuudessa olemaan.

August Strindberg kirjoitti Neiti Julien kolmessa viikossa kesällä 1888. Kun hän lähetti sen kustantajalleen tämä piti sitä liian säädyttömänä, paheksuttavana ja poliittisesti epäkorrektina julkaistavaksi tai esitettäväksi. Tänään Neiti Julie on Strindbergin tunnetuin teos ja yksi maailmankirjallisuuden suurimmista klassikoista, näytelmä, joka yhä uudelleen haastaa ja kyseenalaistaa käsityksemme naisesta ja miehestä, luokista, sukupuolesta, seksuaalisuudesta ja vallasta.

 Tästä esityksestä löydät myös Teatterikärpäsen puraisuja blogin sivun alta. 

Tekijät

Näytelmäkirjailija August Strindberg
Ohjaus ja suomennos Michael Baran
Visuaalinen suunnitteluKimmo Viskari
Musiikki Juhani Nuorvala
Valosuunnittelu Juha Haapasalo
ÄänisuunnitteluTJ Mäkinen
Kuva Kari Sunnari

Lavalla

Eriikka Väliahde (Neiti Julie), Janne Kallioniemi (Jean), Emmi Kaislakari (Kristin)

Liput

Peruslippu 38 €
Eläkeläiset 36 €
Opiskelijat 33 €

Koululaisryhmät opettajan johdolla 17 € / lippu.

Elokuu

to 29.8.2019 klo 19.00 ennakko
pe 30.8.2019 klo 19,00 ensi-ilta

Syyskuu

ke 4.9.2019 klo 19.00
la 7.9.2019 klo 19.00
pe 13.9.2019 klo 19.00
pe 20.9.2019 klo 19.00
la 28.9.2019 klo 19.00

Lokakuu

la 5.10.2019 klo 19.00
pe 11.10.2019 klo 19.00
pe 25.10.2019 klo 19.00
la 26.10.2019 klo 13.00

Marraskuu

ke 6.11.2019 klo 19.00
ke 13.11.2019 klo 19.00
la 16.11.2019 klo 19.00
la 23.11.2019 klo 19.00

Teatterikärpäsen puraisuja blogi

Neiti Julie / Tampereen Työväen Teatteri

Alkuun tunnustus : en ollut perjantaisessa ensi-illassa skarpeimmillani, sillä olin edellisiltana ollut Helsingissä Pienen merenneidon ensi-illassa, kotiutunut myöhään yöllä glitterit poskilla, käynyt nuokkumassa seitsemän tuntia aamuvuorossa ja siitä sitten pirteänä Neiti Julien pariin lähes välittömästi. Halusin silti lähteä ja odotin etenkin vahvaa näyttelijäntyötä, ikään kuin vastapainoksi edellisiltaiselle visuaaliselle ilotulitukselle ja värien riemujuhlalle. Vaikka olen hiljalleen oppinut nauttimaan musikaaleista, olen silti edelleen eniten pienten näyttämöiden ja ajatuksiaherättävän tekstin sekä puhedraaman puolella.

 August Strindbergin klassikon olen nähnyt ensimmäisen (ja ainoan) kerran Hämeenlinnan Teatterin Verstas-näyttämön 20v-juhlanäytelmänä syksyllä 2011. Jotain muistikuvia siitä jäi, ja siksi odotukseni tietynlaiset olivatkin.

On juhannusyö, ja outoa taikaa on ilmassa tunnetusti. Kreivi on matkoilla, keittiössä häärää modernin lieden ja patojen ääressä keittäjä Kristin (Emmi Kaislakari). Kohtuullisen pitkään saamme kokkailuja seurata ja mietin, että mitähän ihmeen taikalientä tässä nyt keitellään ja kenen päänmenoksi. Se selviää kyllä myöhemmin, ja sitten huoneeseen astelee kreivin salskea palvelija Jean (Janne Kallioniemi), Kristinin kihlattu. Tunnelma on jotenkin odottava, ja pian paikalle singahtaa keltaisessa mekossaan energiaa täynnä oleva kreivin tytär neiti Julie (Eriikka Väliahde), joka houkuttelee Jeania kanssaan salin puolelle tanssimaan. Eihän se nyt sovi tanssia palvelijan kanssa! Ihmiset alkaisivat puhumaan ikäviä ja sehän ei tule kuuloonkaan. Kristin jo kiemurtelee mustissa vaatteissaan pitkin seiniä ja tuntuu sulautuvan mustaan – toisin kuin neiti Julie, väriläiskä.

Neiti Julie (Eriikka Väliahde)

Kristin (Emmi Kaislakari)

 Neiti Julie houkuttelee ja flirttailee hyvin avoimesti ja vaikuttaa siltä, että hän tykkää leikitellä tulella ja toisten tunteilla. Ja niin Jean lähtee tanssimaan… Vaarallista leikkiä ja valtapeliä on luvassa jatkossakin, neiti Julie ja Jean kun vetävät toisiaan puoleensa magneetin lailla. Pitkiä katseita, kosketuksia, silkkaa intohimoa. Ja kaiken keskellä nukkuu tai on nukkuvinaan Kristin, sanomatta sanaakaan. Seinät nousevat ja laskevat, musiikki soi ensin hiljaa ja sitten voimistuu. Jotenkin tunnen tämän kuvaavan Kristinin sisäistä myllerrystä, kun on silti oltava suoraselkäisenä ja vaiti, vaikka talossa tapahtuu kaikenlaista. Tai miksei se kuvaisi myös neiti Julien ja Jeanin välistä tunnemylläkkää?

Jean (Janne Kallioniemi) ja neiti Julie

 Jean näkee neiti Juliessa mahdollisuuden päästä parempiin piireihin ja ainakin näistä ympyröistä ulos. Karataan yhdessä ja perustetaan hotelli ja eletään jossain kaukana onnellisina yhdessä. Kauniita puheita. Neiti Julie taas näkee Jeanissa mahdollisuuden päästä omista kuvioistaan ja tiukoista normeista – ulos vapauteen kuin häkkilintu. Jotenkin ymmärrän molempia ja sitten hetkessä ajatukseni heittävät kuperkeikkaa. Mielessäni pyörii ylevät puheet haukan selkäpuolesta ja alimmasta oksasta, joka osoittautuukin sitten umpimädäksi. Tunnelma on hyvin intensiivinen ja välillä tuntuu siltä, että hiljaisten hetkien aikaan ei oikein uskalla edes kunnolla hengittää. Välillä seuraan katseellani Kristiniä ja taustalla kuulen muiden puheen.

 Onneksi esityksessä ei ole väliaikaa, sillä muuten verkot joutuisi virittelemään uudestaan. Otteeni herpaantuu pariin otteeseen, kun yritän miettiä, mitä neiti Julien vaatteissa lukee (dreams of ilmeisesti) ja pariin kertaan takaani kuuluu yllättäen englanninkielistä mölinää. Eikö ihmiset jo hiljalleen tajua laittaa puhelimiaan äänettömälle tai kokonaan pois päältä! Todella häiritsevää, etenkin kun ääni toistui.

Hiljaiseksi veti lopulta tämän katsojan ja olin pitkän aikaa hiukan pöllähtäneessä tilassa, hyvällä tavalla. Kyllä kunnon puhedraama on aina säännöllisin väliajoin paikallaan, ja tässä tapauksessa moderneilla mausteilla lisättynä. Livemusiikkia ilmankin olisin kyllä pärjännyt. Vahvaa, intensiivistä näyttelijäntyötä odotin ja sain jopa enemmän.

Esityskuvat (c) Kari Sunnari

(Näin esityksen median kutsuvieraana, kiitos TTT!)

Talle / Teatterikärpänen 4.9.2019


Tampereen Työväen Teatteri | Hämeenpuisto 28 – 32, PL 139, 33201 Tampere, p. (03) 2178 111 | Liput puh. (03) 2178 222 | Ryhmät puh. (03) 2178 333 | Lippumyymälä avoinna ti-pe klo 12-19, la klo 11-19 | Ryhmämyynti avoinna ma-pe 9-16 | ttt-teatteri.fi