Olipa kerran kassakaappimurto

Tragikomedia – Oulun teatteri – Oulu

ESITYKSEN TIEDOT

  • Suuri näyttämö
    Kaarlenväylä 2

  • Peruttu

  • Noin 2 h 30 min (sis. väliajan)

  • 19,50 € – 37 €

OSTA LIPUT
JAA FACEBOOKISSA

Olipa kerran kassakaappimurto

Olipa kerran kassakaappimurto on tositapahtumiin perustuva satu pohjoisesta mielenmaisemasta.

Huhtikuun 22. päivän vastaisena yönä kaksi miestä piiloutuu työmaaparakin alle polttoleikkurin kera. On vuosi 1971, Vietasissa Ruotsin Lapissa. Vattenfall rakentaa Norbottenissa jälleen yhtä uutta suurta patoa ja vesivoimalaa vastaamaan nousukautta elävän Ruotsin kyltymättömään energian tarpeeseen. Aamun valjetessa huomataan, että kassakaapin pohjassa on ammottava reikä ja koko työmaan viiden viikon palkkarahat ovat kadonneet. Käynnistyy modernin Ruotsin laajin rikostutkinta ja koko maa etsii puolen miljoonan kruunun ryöstäjiä.

Tapaus on yksi pohjoisen paikallishistorian legendaarisimpia sankaritarinoita. Kuka sahaa linssiin mahtavaa suuryritystä? Norbottenin puolella rajaa tarina on tuttu kaikille, nyt Niemen kertomana se rantautuu myös Suomeen. Samalla yhä lapsuutensa maisemissa Pajalassa asuva kirjailija tulee kertoneeksi kappaleen pohjoisen luonnon tarinan 70-luvulta 2000-luvulle.

Yötön yö ja ratkaisematon rikos!

Niemi on kirjoittanut itselleen ominaisen tragikoomisen tarinan perheestä, jonka elämään Vietasin ryöstö heittää varjonsa yhä 2000 luvulla. Perheen tytär Ida haluaa sitkeästi tietää, mikä hänen isäänsä kalvaa aina keväisin, kun tämä muuttuu synkäksi ja sulkeutuneeksi. Jotenkin se tuntuu liittyvän Vietasin rikokseen, mutta miten? Äiti on saamassa tarpeekseen isästä, niinkuin mummi tuppisuista vaarista parikymmentä vuotta aikaisemmin.

Ihmisen pienet ja vähän suuretkin rikokset saavat käsittelynsä yöttömässä yössä, kun Ida jäljittää totuutta vanhempiensa nuoruuden aikaisista tapahtumista selvittääkseen, mikä kytkös hänen perheensä miehillä on legendaariseen ryöstöön! Ratkaisematon rikos, pohjoisten perheiden jääräpäinen yhteiselo ja Niemen huikea arktinen tyyppigalleria, niistä on kokoonpantu Oulun teatterissa karnevalistisen Suomen kantaesityksensä saava Olipa kerran kassakaappimurto.

Vuonna 2000 ilmestyi  Mikael Niemen August-palkittu läpimurtoromaani Populäärimusiikkia Vittulajänkältä, joka sinkosi välittömästi maailmanmaineeseen ja on käännetty jo ainakin 26 kielelle. Pajalassa. Menestysromaaniin pohjautuva näytelmä sai ensi-iltansa Oulun teatterissa vuonna 2003.

Tekijät

Ohjaus ja suomennos Fiikka Forsman
Käsikirjoitus Mikael Niemi
Lavastus ja valosuunnittelu Jukka Kyllönen
Pukusuunnittelu Jaana Kurttila
Äänisuunnittelu Jukka Lappalainen
Maskeeraussuunnittelu Eija Juutisteaho
Kuva Kaisa Tiri

Lavalla

Merja Pietilä, Timo Pesonen, Annina Rokka, Timo Reinikka, Mirjami Kukkola, Aki Pelkonen, Pete Miettunen, Pentti Korhonen, Hannu Pelkonen, Tommi Saha, Jaana Kahra, Anne Syysmaa

Tammikuu

pe 22.1.2021 klo 19.00 PERUTTU
la 23.1.2021 klo 13.00 PERUTTU
la 30.1.2021 klo 19.00 PERUTTU

Helmikuu

pe 12.2.2021 klo 13.00 PERUTTU
to 18.2.2021 klo 19.00 PERUTTU

OSTA LIPUT

Oulun Teatteri | Kaarlenväylä 2, 90015 Oulu | Puh. 08 5584 7000 | Ryhmävaraukset puh. 08 5584 7606 | teatteri.ouka.fi