Mies, joka rakasti järjestystä

Komedia – Turun Kaupunginteatteri – Turku

ESITYKSEN TIEDOT

  • Pieni näyttämö
    Itäinen Rantakatu 14

  • 12.2. – 9.4.2022

  • Noin 1 h 20 min

  • 23 € – 39 €

OSTA LIPUT
JAA FACEBOOKISSA

Mies, joka rakasti järjestystä

Lämmin komedia sääntöjen ja kunnollisten työkalujen tärkeydestä

“Voit ottaa vähän rauhallisemmin”, ne sanoivat. Joukko 31-vuotiaita, joiden työt ovat tietokoneen uumenissa. Yhteiskunta, jossa kukaan ei osaa peruuttaa peräkärryä, ja sitten ne sanovat minulle, ettei minua enää tarvita. Onko se kohtuullista?

Olavi ei ymmärrä nykyajan ihmisiä, jotka eivät osaa enää mitään hyödyllisiä taitoja, eivätkä tiedä kuinka asioiden kuuluu olla. Hän on joutunut eläkkeelle työpaikastaan, ja hänet on syrjäytetty asumisoikeusyhdistyksen puheenjohtajan pallilta. Lisäksi Olavin sydän on särkynyt, eikä hän tiedä, kuinka jatkaa elämäänsä yksin.

Nyt on pulaa töistä, me vähennämme vanhempaa väkeä”. Yli kolmekymmentä vuotta samassa työpaikassa, ja sitten sitä on saakeli “vanhempaa väkeä”. Koska nyt kaikki ovat 31-vuotiaita, niillä on liian kireät housut ja ne ovat lakanneet juomasta tavallista kahvia. Joka paikassa on joukoittain miehiä, joilla on muotoiltu parta, ja jotka vaihtavat työtä ja vaimoja ja automerkkejä. Tuosta vain. “On varmaan ihanaa, kun saa ottaa vähän rauhallisemmin?”Että voi öljytä keittiön tason. Ei tiistaipäivänä pitäisi olla aikaa semmoiselle touhulle.

Kun uusi naapuri muuttaa perheineen vastapäiseen rivitalohuoneistoon ja peruuttaa heti alkuunsa Olavin postilaatikon kumoon, alkaa hauska ja sydäntälämmittävä tarina takkuisesta kissasta, odottamattomasta ystävyydestä, rakkaudesta ja kunnollisten työkalujen tärkeydestä. Olavi joutuu haluamattaan apuun ja tutustuu samalla uusiin naapureihinsa, “tomppeliin”, tämän iranilaistaustaiseen vaimoon Parvanehiin ja heidän kahteen lapseensa. Ehkä elämällä onkin vielä jotakin Olavia varten.

Mies joka rakasti järjestystä on lämminhenkisen huumorin värittämä draamakomedia. Äkäinen, mutta ehdottomasti valloittava.

Samannimiseen romaaniin perustunut elokuva sai ensi-iltansa Ruotsissa vuonna 2015 ja seuraavana vuonna se valloitti suomalaiskatsojat. Nyt esitys nähdään näyttämöversiona Helsingin Kaupunginteatterin ja Turun Kaupunginteatterin yhteistyönä. Olavina näyttämön ottaa haltuunsa Taneli Mäkelä.

★★★★
”On oikeastaan hämmästyttävää, että Mies, joka rakasti järjestystä on Taneli Mäkelän ensimmäinen monologirooli. Mäkelän karisma kun riittäisi täyttämään Kaupunginteatterin Arena-näyttämöä suuremmankin lavan.”
– Helsingin Sanomat 4.10.2019

Tekijät

Teksti: Fredrik Backman, Marie Persson Hedenius, Johan Rheborg ja Emma Bucht
Suomennos: Päivi Storgård
Dramaturgi: Sanna Niemeläinen
Ohjaus: Marcus Groth
Lavastussuunnittelu: Finnur Arnar
Puku- ja valosuunnittelu: Bjarni Thorsson
Naamioinnin suunnittelu: Tuula Kuittinen
Äänisuunnittelu: Frank Hall
Kuva: Henrik Schütt, Nils Olsson / Helsingin Kaupunginteatteri

Näyttelijät

Taneli Mäkelä

Ensi-ilta

Turun ensi-ilta 30.1.2020

Helmikuu

la 12.2.2022 klo 13.30
la 12.2.2022 klo 18.30

Maaliskuu

la 26.3.2022 klo 19.15

Huhtikuu

pe 8.4.2022 klo 13.30
la 9.4.2022 klo 19.15

Osta liput

Turun Kaupunginteatteri | Iso näyttämö | Pieni näyttämö | Sopukka | Itäinen Rantakatu 14, 20800 Turku | Myyntipalvelu: 02 262 0030 | Puhelinvaihde: 02 262 0000 | Lippis Itäinen Rantakatu 14, 20800 Turku, avoinna ti-la 12 – 19 | teatteri.turku.fi


Turun Kaupunginteatterissa nähdään vuosittain n. 400 esitystä. Omia ensi-iltoja turkulaisessa teatterissa on vuosittain 5 – 10, tämän lisäksi teatterissa nähdään lukuisia vierailunäytäntöjä. Turun Kaupunginteatteri luetaan suureksi suomalaiseksi teatteriksi ja siellä vierailee vuosittain n. 100 000 katsojaa.  Turun Kaupunginteatterin teatteritalossa oli iso peruskorjaus, joka valmistui syyskuussa 2017.