Laura Maddalena

Musiikkidraama – Musiikkiteatteri Kapsäkki – Helsinki

ESITYKSEN TIEDOT

  • Musiikkiteatteri Kapsäkki
    Hämeentie 68, 00550 Helsinki

  • 18.5.2022

  • Noin 1 h 10 min (ei väliaikaa)

  • 26 € – 29 € 

OSTA LIPUT
JAA FACEBOOKISSA

Laura Maddalena

Cembalisti ja näyttelijä Elina Mustonen herättää säveltäjä Eero Hämeenniemeltä tilaamassaan teoksessa eloon Ospedalet – italialaiset keskiajalta polveutuvat tyttölasten orpokodit. 1600-luvun loppupuolella Venetsian orpokodeissa kehittyi Euroopan parhaita naisille avoimia musiikkikouluja, joissa opettajina toimivat aikansa merkittävimmät maestrot: Vivaldi, Galuppi, Cavalli, Gasparini, Legrenzi…

Musiikkidraama Laura Maddalena kertoo kertoo kahden eri aikakausilla eläneen ospedale-tytön tarinan yhdistämällä historiaa ja fiktiota, venetsialaista cembalomusiikkia, Hämeenniemen uusia sävellyksiä ja hänen kirjoittamaansa tekstiä. Lisäksi esitys sisältää musiikkia Luigi Rossilta, Barbara Strozzilta, Domenico Scarlattilta, Baldassare Galuppilta ja Ferdinando Bertonilta.

Esityksessä uskonto ja musiikki ovat nuorten naisten tärkein elämän sisältö suljettujen porttien sisäpuolella. Silti nunnien ja rippi-isien tiukka valvonta ei voi estää koko inhimillisen tunnekirjon heräämistä. Rakkaus ja seksuaalisuus elävät nuorten naisten fantasioissa, mutta loputtomiin niitä ei voida tukahduttaa. Viimein rakkaus tarjoaa ulospääsyn ospedalen suljetusta maailmasta.

Teos purkaa myös musiikkimaailman miehistä kaanonia ja neromyyttiä sekä tarkastelee naisoletettujen muusikoiden ja säveltäjien näkymättömyyttä. Kuten eräs esityksen naishahmoista toteaa: ”Minä olen yhtä näkymätön kuin musiikki.” Ospedale-muusikoiden tarinat eivät kerro ainoastaan heidän oman aikakautensa sosiaalisesta ilmapiiristä ja sukupuolittuneista normeista, vaan niiden heijastumia voi nähdä myös historian myöhemmissä kerrostumissa aina tämän päivän kulttuuridiskurssiin saakka.

Joitakin aineksia esitykseen on antanut monipuolisen muusikon MaddalenaLaura Lombardini Sirmenin (1745-1818) elämäntarina. Tämä Ospedale dei Mendicantissa kasvanut nainen teki myöhemmin menestyksekkään kansainvälisen uran viulistina, laulajana ja säveltäjänä.

Musikaalisten nuorten naisten vapautumistarina on jatkoa Elina Mustosen menestyksekkäälle musiikkia ja draamaa yhdistäneelle Shakespeare-esitykselle Her Infinite Variety sekä Molière-esitykselle Jouez!.

Tekijät

Musiikki ja tekstit: Eero Hämeenniemi
Ohjaus: Johanna Freundlich
Visualisointi: Nina Mansikka
Kuva: Ville Paul Paasimaa

Esiintyjät

Elina Mustonen, cembalisti ja näyttelijä

Esitys

ke 18.5.2022 klo 19.00

Musiikkiteatteri Kapsäkki | Hämeentie 68, 00550 Helsinki, puh: 045 120 1200, info@kapsakki.fi| Yksittäiset liput lippu.fi | Erikoisliput liput@kapsakki.fi | Ryhmäliput (min 10 lippua) ryhmamyynti@kapsakki.fi puh. 0600 10300 | Kapsakki.fi