Kahvi mustana

Jännitysnäytelmä – Hämeenlinnan Teatteri – Hämeenlinna

ESITYKSEN TIEDOT

  • Päänäyttämö
    Keinusaarentie 5

  • 18.1. – 6.4.2019

  • Noin 2 h 30 min

  • Esityksessä on väliaika

  • 20 € – 32 €

OSTA LIPUT
JAA FACEBOOKISSA

Kahvi mustana

Hercule Poirot ratkoo mysteerin nyt myös teatterissa

Kartanossaan keksijänero Sir Claud Amory on juuri saanut valmiiksi uusimman keksintönsä, atomipommin kaavan, mutta tuo kaava katoaa mystisesti kassakaapista. Kartanon kaikki vieraat joutuvat epäilyksenalaisiksi . Hän kutsuu tunnetun belgialaisen salapoliisin Hercule Poirotin selvittämään tapausta, sillä vieraiden joukosta täytyy löytyä tuo kavala varas. Kun Poirot ja hänen kollegansa kapteeni Hastings saapuvat paikalle, on selvitettävänä aivan uusi tapaus.

Kahvi mustana edustaa täydellisesti Agatha Christien nerokasta tapaa kutoa salapoliisitarinasta monisäikeinen ja yllätyksellinen verkko, joka on täynnä oikeita ja vääriä vihjeitä sekä erilaisia tulkintoja tilanteesta. Ne kuuluisat ”pienet harmaat aivosolut”, niin näyttämöllä kuin katsomossakin, joutuvat koetteelle.

Alkuperäisteos Black Coffee on Christien näytelmä vuodelta 1934. Näytelmästä syntyi myös romaani, jonka tekstin on sovittanut Charles Osborne. Romaani julkaistiin ensi kerran vuonna 1998. Ehkä tästä syystä tämä näytelmä ja mysteeri eivät ole yhtä tunnettuja kuin monet muut Poirotin seikkailut.

Hercule Poirotin roolissa vierailee rakastettu Hannu Huuska. Hänen uskollisen apulaisensa Hastingsin roolissa nähdään Ilkka Heiskanen.

 Tästä esityksestä löydät myös Teatterikärpäsen puraisuja blogin sivun alta. 

Tekijät

Teksti Agatha Christie
Suomennos Tuula Nieminen
Ohjaus Olka Horila
Lavastus  Juha Mäkipää ja Allu Vienola
Pukusuunnittelu Tiina Joutsen
Valosuunnittelu Veikko Pulli
Äänisuunnittelu Harri Kuittinen
Kuva Hämeenlinnan Teatteri

Rooleissa

Hannu Huuska, Ilkka Heiskanen, Aleksi Aromaa, Maiju-Riina Huttunen, Maxim Pavlenko, Birgitta Putkonen, Johanna Reilin, Sinikka Salminen, Tatu Siivonen, Jarkko Tiainen

Liput

Peruslippu 32 €
Ryhmä, eläkeläiset (arkisin) 29 €
Opiskelijat, työttömät, lapset (arkisin) 20 €

Tammikuu

pe 18.1.2019 klo 19.00
la 19.1.2019 klo 13.00
pe 25.1.2019 klo 19.00
la 26.1.2019 klo 13.00

Helmikuu

pe 1.2.2019 klo 19.00
la 2.2.2019 klo 13.00
pe 15.2.2019 klo 19.00
la 16.2.2019 klo 13.00
to 28.2.2019 klo 14.00
to 28.2.2019 klo 19.00

Maaliskuu

pe 8.3.2019 klo 19.00
la 9.3.2019 klo 13.00
ke 20.3.2019 klo 14.00
to 21.3.2019 klo 19.00

Huhtikuu

pe 5.4.2019 klo 19.00
la 6.4.2019 klo 13.00

RAVINTOLAT & HOTELLIT

Teatterikärpäsen puraisuja blogi

Kahvi mustana / Hämeenlinnan Teatteri

 Joskus nuorempana on tullut luettua Agatha Christien kirjoja ja katsottua niistä sovitettuja tv-elokuvia, jostain syystä eivät ole sitten juurikaan napanneet näin ”kypsemmällä iällä”. Verkkainen kerrontatyyli vai mikä lie syynä siihen, etten ole Poirot-leffojakaan kauheasti nähnyt. Tiedän kyllä millainen (ja etenkin minkänäköinen) heppeli itse Poirot on – ne pienet harmaat aivosolut ja varsinkin ne viikset ovat jääneet mieleeni. Dekkareita ei teatterin lavoilla ole kauheasti aiemmin nähty, tämä ”Kahvi mustana” nähdään nyt ensimmäistä kertaa ammattiteatterin esittämänä. Ensi-iltahulinoihin emme töiden takia ehtineet, mutta olimme sitten paikalla heti seuraavassa näytöksessä.

 Keksijä Sir Claud Amoryn (Jarkko Tiainen) kartanossa on väkeä joka lähtöön – niin kuin näissä dekkarimysteereissä usein tuppaa olemaan. Eipä se kovin kiintoisaa olisi, jos joku menisi yksistään privaattivierailulle hulppeaan kartanoon ja toinen paikallaolijoista löytyisi myöhemmin hengettömänä. Olisi helppo arvata, kuka on teon takana. Tai sitten ei! Aina, korostan aina, tulee eteen joku yllättävä käänne ja murhaaja onkin joku, jota ei osannut edes ajatella. No, sir Amory on saanut valmiiksi atomipommin kaavan, mutta senpä onkin joku pöllinyt kassakaapista! Miten törkeä teko! Herra kutsuu kaikki paikallaolijat samaan tilaan ja kertoo, että junalla on ihan kohtsillään saapumassa pari miekkosta tutkimaan katoamisasiaa, mutta tarkempia tutkimuksia ei olisi luvassa, jos kaavan napannut palauttaa sen takaisin pöydälle sillä aikaa kun valot ovat hetken sammuksissa. Huone pimenee (katsojat kyllä näkevät kaikkien salissaolijoiden kirmailevan huoneessa sinne sun tänne, ja kaikki käyvät tietysti vuorollaan pöydän luona).

Tadaa, valot syttyvät jälleen, oveen koputetaan, Poirot (Hannu Huuska) kävelykeppeineen, viiksineen ja apuri kapteeni Hastingseineen (Ilkka ”Nöpö” Heiskanen) astuvat sisään – ja sir Amory löydetään hengettömänä pöytänsä äärestä. Onko hetkeä aiemmin tapahtuneella kahvittelulla osuutta asiaan vai onko herran sydän pettänyt? Poirot saa hommia harmaille aivosoluilleen ja Hasting avustaa parhaansa mukaan, sikälimikäli suinkin ehtii, sillä hänellä on muutakin puuhaa kun pitää kävellä puutarhassa viehättävän Barbara Amoryn (Sinikka Salminen) kanssa jatkuvasti.

Hercule Poirot (Hannu Huuska)

Poirot ja Hastings

 Vähän vaikuttaa siltä, että ihan jokaisella paikallaolijalla on jotain vilunkia mielessään ja kaikilla olisi vuorollaan mahdollisuus vehkeillä milloin mistäkin syystä lääkeputeleiden kanssa. Katsomossa tietysti aivosolut surraavat yhtälailla. Tekikö sen Richard Amory (Aleksi Aromaa), keksinäneron rahapulassa oleva poika? Vai salaperäisiä viestejä lueskeleva Richardin vaimo Lucia (Maiju-Riina Huttunen)? Vai vähän höpsö, mutta tilanteen mukaan skarppaava sir Amoryn iäkäs sisko Caroline (Johanna Reilin)? Vai uskollinen hovimestari Tredwell (Maksim Pavlenko)? Vai luotettava sihteeri Edna (Birgitta Putkonen)? Vai mafiapomolta näyttävä italialainen lääkäri Carelli (Tatu Siivonen)? Vai Hastingsin pauloihinsa heti kättelyssä saanut railakkaanoloinen Barbara?

Lucia, Carelli ja hovimestari

Oli kiehtovaa arvailla muiden mukana murhaajaa omassa pienessä mielessään ja kutsuttakoon tätä esitystä nyt sitten myös nimellä ”Teatterikärpäsen erehdys”, eli pieleen meni kyllä minun arvaukseni! Tunnelma salissa tiivistyi sopivasti ja valoilla, äänillä ja musiikilla korostettiin milloin ketäkin tyyppiä ja saatiin katse siirtymään juuri toivottuun roolihenkilöön. Pidin siitä, että ikkunan takana hiippaili väkeä tämän tästä ja sai taas ajatukset kääntymään toiseen suuntaan. Lavastuksessa tykkäsin etenkin nurkassa piileksivästä karttapallosta.

 Hannu Huuska oli kyllä varsin tyylikäs Poirot, juuri sopivan vähäeleinen ja sopi kyllä mainiosti rooliinsa. Tohtori Carellilla ja kapteeni Hastingsilla oli yksin ja keskenään mahtavaa silmäpeliä. Jotenkin tykkäsin Sinikka Salmisen Barbarasta erityisesti, aina tarvitsee porukassa olla mukana joku räväkämpi irrottelija. Tällä kertaa erityismaininnan saavat Jarkko Tiaisen kolmoisrooli niin sir Amoryna, tohtori Grahamina (mitkä pulisongit!) kuin ylikomisario Jappina (miten hienot viikset!) sekä Aleksi Aromaan tyylillä kannettu slipoveri.

Lippukassalla voisi olla myynnissä Poirot-viiksiä (tai käsiohjelmassa olisi voinut olla irrotettavat viikset). Mikä olisikaan tyylikkäämpää kuin upea viiksimeri yleisön joukossa, arvostaisin! Kohtahan on Movemberkin.

Oikein passeli mysteeri pimeneviin iltoihin!

Esityskuvat (c) Tapio Aulu

(Näin esityksen vapaalipulla, kiitos Hämeenlinnan Teatteri!)

Talle / Teatterikärpänen 1.10.2018


Hämeenlinnan Teatteri | Keinusaarentie 5, 13200 Hämeelinna | puh. 0600 102030 | hmlteatteri.fi

Teatterin lipunmyynti on avoinna maanantaista perjantaihin klo 12.00 – 18.00 välisenä aikana sekä esityspäivinä tunnin ennen esitystä.