Aleksis Kivi

Komedia – Turun Kaupunginteatteri – Turku

ESITYKSEN TIEDOT

  • Pieni näyttämö
    Itäinen Rantakatu 14

  • 21. – 28.1.2023

  • Kesto avoin

  • 18 € – 39 €

Aleksis Kivi

Red Nose Company feat. Avanti!

Komedia miehestä, josta tuli monumentti

Komedia miehestä, josta tuli monumentti. Viiden tähden (HS) kantaesitys Kansallisteatterissa oli menestys. Nyt Turussa! Timo Ruuskanen, Tuukka Vasama ja Avantin jouset vievät katsojat lennokkaalle retkelle läpi Kiven elämän ja teosten.

Sydämellisessä ja älykkäässä kavalkadissa ilmiömäinen näyttelijäduo Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama, haitaristi Niko Kumpuvaara ja Avantin jousikvartetti johdattavat katsojansa lennokkaalle retkelle läpi koko Aleksis Kiven elämän ja teosten. Sana helkkyy ja musiikki soi! Marzi Nymanin upeat sovitukset luovat klassista ja kevyttä musiikkia yhdistelevään teokseen sibeliaanisia kaikuja.

Aleksis Kivi on komedia miehestä, josta tuli monumentti. Esitys liikkuu kansalliskirjailijaan liittyvien teemojen parissa rakkaudesta kuolemaan, eksistentialismista rahaan ja luonnosta nykymaailman ongelmiin. Esitys nostaa esiin myös kirjailijan vähemmän tunnettuja puolia sekä ihmisiä, joiden ansiosta Kivi saattoi olla se taiteilija, joka tahtoi olla.

Näyttämöllä nähdään tietenkin seitsemän veljestä ja Nummisuutarien Esko. Ansaitun paikkansa saavat myös Kiven vahvat naisroolit, kuten Lea, jonka nimeä kantavan näytelmän kantaesityksestä (1869) suomalaisen teatterin katsotaan alkaneen.

Riemastuttavan esityksen on ohjannut yhdessä näyttelijöiden kanssa Linda Wallgren, jonka Kivi-tulkintoja on nähty vastikään Turussa ja Lahdessa. Käsikirjoitus on luotu yhteistyössä Kansallisteatterin päädramaturgin Eva Buchwaldin kanssa.

Yhteistuotannossa ovat mukana Red Nose Company, Kansallisteatteri, Turun, Jyväskylän, Lahden ja Kuopion kaupunginteatterit, Tampereen Työväen Teatteri, sekä Kamariorkesteri Avanti!

Teos on osa Kansallisteatterin 150-vuotisjuhlavuoden ohjelmistoa.

Työryhmälle tiedonjulkistamisen valtionpalkinto

Opetus- ja kulttuuriministeriö palkitsi teoksen tekijäryhmän – Ruuskanen, Vasama, Wallgren ja Buchwald – tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla syyskuussa 2022. Palkinnon perusteena mainittiin muun muassa: “Esitys on enemmän kuin taidetta: sen tarjoilemat ahaa-elämykset, pitkien jatkumoiden ja ajankohtaisten ilmiöiden yhdisteleminen ovat myös korkeatasoisen tiedonjulkistamisen tunnusmerkkejä.”

“★★★★★” – HS

Ihastuttava – Seura

Sydämellinen – Demokraatti

Äkta, intellektuell – HBL

Hullunhauskaa – Suomen Kuvalehti

Viihdyttävä, koskettava, kiinnostusta kohteeseen herättävä, opettavainen, taiturillinen, lämminhenkinen, taidokas – Katsojapalaute

Tekijät

Ohjaus Linda Wallgren ja näyttelijät
Lavastus Tarja Simonen
Valosuunnittelu Ville Virtanen ja Jere Kolehmainen
Harmonikka, musiikin johto Niko Kumpulainen
Jousisoittimet Kamariorkesteri Avanti!

Lavalla

Timo Ruuskanen, Tuukka Vasama

Tammikuu

la 21.1.2023 klo 13.30
la 28.1.2023 klo 18.30

Osta liput

Turun Kaupunginteatteri | Itäinen Rantakatu 14, 20800 Turku | Teatteritalon lippukassa Lippis avoinna ti-la klo 12-19 | Myyntipalvelu 02 262 0030 | Puhelinvaihde 02 262 0000 | tkteatteri.fi