Red Nose Company: Aleksis Kivi

Komedia – Lahden kaupunginteatteri – Lahti

ESITYKSEN TIEDOT

  • Eero-näyttämö
    Kirkkokatu 14

  • 8. – 23.3.2023

  • Kesto n. 2 h 25 min (sis. väliajan)

  • 21 € – 32 €

Aleksis Kivi

Red Nose Company feat. Avanti!

Komedia miehestä, josta tuli monumentti 

Red Nose Company ja Lahden kaupunginteatteri tuovat Eero-näyttämölle odotetun esityksen Aleksis Kivi. Kantaesitys keväällä 2022 Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä oli valtava menestys.

Sydämellisessä ja älykkäässä kavalkadissa ilmiömäinen näyttelijäduo Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama, haitaristi Niko Kumpuvaara ja Avantin jousikvartetti johdattavat katsojansa lennokkaalle retkelle läpi koko Aleksis Kiven elämän ja teosten. Sana helkkyy ja musiikki soi! Marzi Nymanin upeat sovitukset luovat klassista ja kevyttä musiikkia yhdistelevään teokseen sibeliaanisia kaikuja.

Aleksis Kivi on komedia miehestä, josta tuli monumentti. Esitys liikkuu kansalliskirjailijaan liittyvien teemojen parissa rakkaudesta kuolemaan, eksistentialismista rahaan ja luonnosta nykymaailman ongelmiin. Esitys nostaa esiin myös kirjailijan vähemmän tunnettuja puolia sekä ihmisiä, joiden ansiosta Kivi saattoi olla se taiteilija, joka tahtoi olla.

Näyttämöllä nähdään tietenkin seitsemän veljestä ja Nummisuutarien Esko. Ansaitun paikkansa saavat myös Kiven vahvat naisroolit, kuten Lea, jonka nimeä kantavan näytelmän kantaesityksestä (1869) suomalaisen teatterin katsotaan alkaneen.

Riemastuttavan esityksen on ohjannut yhdessä näyttelijöiden kanssa Linda Wallgren, jonka Kivi-tulkintoja on nähty vastikään Turussa ja Lahdessa. Käsikirjoitus on luotu yhteistyössä Kansallisteatterin päädramaturgin Eva Buchwaldin kanssa.

Yhteistuotannossa ovat mukana Red Nose Company, Kansallisteatteri, Turun, Jyväskylän, Lahden ja Kuopion kaupunginteatterit, Tampereen Työväen Teatteri, sekä Kamariorkesteri Avanti!

Teos on osa Kansallisteatterin 150-vuotisjuhlavuoden ohjelmistoa.

Työryhmälle tiedonjulkistamisen valtionpalkinto

Opetus- ja kulttuuriministeriö palkitsi teoksen tekijäryhmän – Ruuskanen, Vasama, Wallgren ja Buchwald – tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla syyskuussa 2022. Palkinnon perusteena mainittiin muun muassa: “Esitys on enemmän kuin taidetta: sen tarjoilemat ahaa-elämykset, pitkien jatkumoiden ja ajankohtaisten ilmiöiden yhdisteleminen ovat myös korkeatasoisen tiedonjulkistamisen tunnusmerkkejä.”

Tekijät

Teksti ja dramaturgia Eva Buchwald, Timo Ruuskanen, Linda Wallgren ja Tuukka Vasama
Ohjaus Timo Ruuskanen, Linda Wallgren ja Tuukka Vasama
Lavastus ja pukusuunnittelu Tarja Simone
Valosuunnittelu Ville Virtanen
Naamioinnin suunnittelu Petra Kuntsi
Musiikin sovitus Marzi Nyman ja Niko Kumpuvaara
Kuvat Tero Ahonen (julistekuva), Cata Portin

Rooleissa

Timo Ruuskanen, Tuukka Vasama

Musiikki

Harmonikka, musiikin johto Niko Kumpuvaara
Avanti! jousikvartetti
Jousikvartetti (Kamariorkesteri Avanti!) mukana mm. Eriikka Maalismaa / Terhi Paldanius / Tommi Asplund (viulu), Olga Reskalenko / Santtu Podzniakov (alttoviulu), Joasia Cieślak (sello) – muutokset mahdollisia

Liput

Peruslippu 32 €
Eläkeläiset 30 €
Lapsi, opiskelija, työtön 21 €
hinnat sis. palvelumaksun

Maaliskuu

ke 8.3.2023 klo 19.00
to 9.3.2023 klo 13.00
ke 22.3.2023 klo 19.00
to 23.3.2023 klo 19.00

OSTA LIPUT

Lahden Kaupunginteatteri | Kirkkokatu 14, 15140 Lahti | Liput puh. 0600 30 5757 (1,53 €/min+pvm) | Ryhmät puh. (03) 752 6000 | Lippupiste avoinna joka päivä klo 7 – 22, puh. 0600 900900 (1,98€ /min +pvm) | lahdenkaupunginteatteri.fi