THE NETHER

Scifi-trilleri – Tampereen Työväen Teatteri – Tampere

ESITYKSEN TIEDOT

  • Eino Salmelaisen näyttämö
    Hämeenpuisto 28-32

  • 30.8. – 29.12.2018

  • Noin 1 h 45 min (sis. väliajan)

  • 20 – 38 €

  • Ikäsuositus yli 16-vuotiaille

OSTA LIPUT
JAA FACEBOOKISSA

The Nether

Jennifer Haley

Kuka olisit, jos saisit olla kuka tahansa, millainen tahansa? Mitä tekisit, jos kaikki olisi sallittua – eikä kukaan saisi tietää?

Lähitulevaisuus.
Dystopia, jossa miltei kaikki kanssakäyminen tapahtuu virtuaalisesti.
Internetistä on tullut The Nether, virtuaalitodellisuuksien verkosto.
Käyttäjä valitsee identiteetin ja haluamansa maailman. Hän pääsee yksityisesti toteuttamaan salaiset mielihalunsa. Kaikkein pimeimmätkin.

Onko itse valittu identiteetti vapauttava tie todelliseen minuuteen vai koukuttavaa todellisuuspakoa? Osa ihmisistä ei halua palata luonnonvaloon lainkaan. Missä kulkevat kuvitelmien rajat?
Voiko kaikki – kaikki – olla sallittua? Päteekö Netherin loputtomissa mahdollisuuksissa tavallisen arjen moraali, entä rikoslaki? Mikä on rikoksen nimi, kun teoilla ei ole mitään seurauksia todellisuudessa? Vai jättääkö teko lopulta sittenkin aina jäljen?

Näitä kysymyksiä pyörittelee rikosylikomisario Morris, jolla on omat syynsä tutkia pinnalta kaunista ja syvältä synkeää Kätköä, kuulustelupenkillä istuvan Simsin luomaa perverssiä maailmaa. Keitä Kätkössä käy ja tekevätkö he kaiken vapaaehtoisesti? Kun kaikki kortit on käännetty, jää kysymys: kuka on rikollinen ja kuka uhri?

Palkittu käsikirjoittaja Jennifer Haley nostaa draamoissaan rohkeasti esiin meidän aikamme moraalikysymyksiä kiehtovan jännitysdraaman keinoin. Hänen scifi-thrilleriensä aiheita ovat uuden teknologian mahdollisuuksien luomat houkutukset ja haasteet, ihmisen identiteetti ja ikuinen kaipuu kohtaamiseen, ymmärtämiseen, rakkauteenkin. Kiitetyn teatterityönsä lisäksi Haley tunnetaan myös Netflix-sarjojen (mm. Hemlock Grove, Mindhunter) käsikirjoittajana ja tuottajana.

USA:ssa parhaana uutena näytelmänä palkittu The Nether on levinnyt nopeasti näyttämöille kaikkialla maailmassa. TTT:n modernissa visuaalisessa toteutuksessa online- ja offline-maailmojen välillä kerroksittain avautuva tarina nähdään ensi kertaa Suomessa.

”This is mind-bending, it’s ingenious” – The Times
”A gripping thriller” – The Daily Telegraph
”Expertly crafted script” – The Observer

Katso myös:
Jennifer Haleyn kotisivu
The Netherin kotisivu

Tunnustuksia The Netherille:
WINNER – 2012 Susan Smith Blackburn Prize
NOMINEE – 2015 Olivier Award for Best Play
NOMINEE – 2015 5 Lucille Lortel Awards including Outstanding Play
NOMINEE – 2015 Outer Critics Circle Award, Best Off-Broadway Play
NOMINEE – 2015 Evening Standard Nook Award, Best Play

Tekijät

Käsikirjoitus Jennifer Haley
Ohjaus ja suomennos
Tiina Puumalainen
Lavastussuunnittelu
Teppo Järvinen
Pukusuunnittelu
Paula Varis
Valosuunnittelu
Eero Auvinen
Äänisuunnittelu
Niklas Vainio
Kuva
Heidi Jouslehto
Esityskuvat Kari Sunnari

Center Theatre Group/Kirk Douglas Theatre, Michael Ritchie, Artistic Director, produced the World Premiere of THE NETHER in Los Angeles, CA in 2013.
Tekijänoikeuksia Suomessa valvoo Näytelmäkulma – Nordic Drama Corner.

Lavalla

Suvi-Sini Peltola (Morris), Pentti Helin (Doyle), Jari Ahola (Sims), Juha-Matti Koskela (Woodnut), Sonja Halla-aho (Iris)

Liput

38/36/20 €

Syyskuu

to 6.9.2018 klo 19.00
la 8.9.2018 klo 19.00
la 15.9.2018 klo 19.00

Lokakuu

pe 5.10.2018 klo 19.00
la 6.10.2018 klo 19.00
pe 19.10.2018 klo 19.00

Marraskuu

la 3.11.2018 klo 13.00
ke 7.11.2018 klo 19.00
to 15.11.2018 klo 19.00
to 29.11.2018 klo 19.00

Joulukuu

ke 12.12.2018 klo 19.00
la 29.12.2018 klo 19.00

Teatterikärpäsen puraisuja blogi

The Nether / Tampereen Työväen Teatteri

 Minulla oli pohjana pari vapaapäivää Tampereella. Edellisiltana olin ollut Tampereen Teatterin Sylityksin-näytelmän ensi-illassa, yöpynyt ystäväni luona, nukkunut vähän liiankin pitkään, liikuttunut kyyneliin Muumimuseossa, käynyt pizzalla ja tarponut tihkusateessa Työvikseen The Netherin ensi-iltaan. Oli jotenkin uuvahtanut olo, mutta yritin parhaani mukaan skarpata, sillä jotenkin oli sellainen kutina, että nyt pitäisi pysyä hereillä ja ”kuulolla”.

Jari Ahola ja Suvi-Sini Peltola

Pentti Helin ja Suvi-Sini Peltola

 Näytelmä sijoittuu jonnekin tulevaisuuteen, ei-niin-kauas kuin ehkä toivoisi. Ei ole olemassa enää Internetiä vaan seuraava aste, The Nether, jossa suurin osa kanssakäymisestä ja kaikenlaisesta toiminnasta tapahtuu. Puut ja kasvit ovat kaukaista menneisyyttä, suurta luxusta taitaa olla silloin, jos pääsee kävelemään nurmikolla paljasjaloin. Surullista. The Netherissä kuka tahansa voi olla mitä tahansa, millainen tahansa ja tehdä juuri niitä asioita, joista on aina haaveillut tai fantasioinut. Kiehtova ajatus, ja heti lähti aatokseni liitelemään muihin sfääreihin. Liikemies Simsin (Jari Ahola) ylläpitämästä The Netheristä löytyy myös Kätkö, jossa Vierailija voi toteuttaa pimeämpää puoltaan ja tehdä asioita, jotka ”offline-maailmassa” olisivat moraalisesti väärin tai muuten arvelluttavia. Kätköön voi palata halutessaan aina uudelleen ja uudelleen, ja väkihän palaa. Niin koukuttavaa se on. Osa haluaa muuttaa sinne kokonaan. Viittaukset pelimaailmaan (joka on itselleni täysin vieras asia) irrottavat yksittäisiä naurunhörähdyksiä katsomosta sieltä sun täältä. Tietäjät tietää…

 Alkuvaiheessa mielessäni käy, että tämähän on vähän kuin Westworld-sarjan serkku tai sopisi myös Black Mirror-sarjan hyytäväksi jaksoksi. Mitä pitemmälle näytelmässä mennään, sitä kylmäävämpää on kyyti. Sims on poliisikuulusteluissa, tiukkoja kysymyksiä esittämässä on rikosylikomisario Morris (Suvi-Sini Peltola). Sims väistelee minkä ehtii. Se mikä tapahtuu virtuaalimaailmassa tapahtuu vain virtuaalimaailmassa eikä siitä ole kenellekään mitään haittaa. Lisäksi massia virtaa kivasti taskut täyteen, joten mikäpäs siinä. Kuulustelu tapahtuu kirkkaasti valaistussa kuutiossa. Välillä kuulusteltavana Simsin sijasta on myös eleetön, jotenkin surumielinen vanhempi herra Doyle (Pentti Helin). Mitä tekemistä hänellä on Kätkön kanssa? Kuka on Papa?

Juha-Matti Koskela ja Sonja Halla-aho

Kohtaaminen Kätkössä

 Kuin tyhjästä näyttämölle syntyy Kätkö, kiehtovasti valoilla kuin kirkkaasta pölystä. Nukkemaisen siro ja hurmaava pikkutyttö Iris (Sonja Halla-aho) hypähtelee lapsekkaasti pitkin näyttämöä helmat hulmuten, keimailee viehkosti Papalle. Minua alkaa puistattaa hellistä kosketuksista, hymyistä ja lempeistä katseista huolimatta – ja juuri siksi. Pian jo saapuukin uusi Vierailija, nuorukainen nimeltään Woodnut (Juha-Matti Koskela), ensikertalainen. On aika Iriksen astua ns. hommiin.

 Hui olkoon! Mietin, että haluanko katsella tätä ja vastaankin, että haluan. Tämähän on vain teatteria. Olo on paikoitellen epämiellyttävä. Pirullista on, koukussa ollaan. Välillä putoan kärryiltä, seuraavalla kierroksella ollaan taas tukevammin kyydissä vaikka suunta on selkeästi sinne, jonne en haluaisi mennä. Pimeälle puolelle. Omissa ajatuksissakin käy melkoinen kuhina. Mikä on oikein ja mikä on väärin? Fiilistä ei helpota yhtään se, millaisen keskustelun saimme alkuun väliajalla. Entä jos nyt elämme jossain virtuaalimaailmassa ja Tuolla Jossain joku manipuloi ajatuksiani ja liikkeitäni? Ovatko tunteenikin toisen, minulle tuntemattoman hallussa? Entä jos?

 Näytelmän visuaalinen puoli on lumoavaa. Tosin hitaasti esiinpyörivä valokuutio kera tietyntyyppisen musiikin tuo mieleeni ihan ensimmäisenä sen, että kas nyt on alkamassa uudistettu Ajankohtainen kakkonen tai Poliisi-tv:n päivitetty versio. Morris tuijottaisi tiukalla ilmeellä suoraan kameraan ja sanoisi kylmän viileästi ”Hyvää iltaa”. Ajatus huvittaa, ja siihen huvittavuus sitten jääkin (tosin heitto kirveestä ja parisuhteesta naurattaa hiukan) . Simsin loppupuolella lavan etureunassa kuultu repliikki saa aikaan tunteen, että lävitseni puhaltaa jääkylmä tuuli. Apua! Yöunethan siinä menivät pohdiskellessa. Kerran aiemminkin olen nähnyt Jari Aholalta sellaisen roolisuorituksen, että vielä loppukiitoksissa roolihahmon nähdessäni purin hampaita yhteen ja puristin käsiäni nyrkkiin kun suututti niin paljon. Nyt hiukan pelotti, mutta onneksi loppukiitoksissa näin Jarin, en herra Simsiä.

The Nether on juuri niitä näytelmiä, jotka pistävät oman aivotoiminnan ja mielikuvituksen laukalle. Osittain hyvä asia, osittain huono. Näinhän myös paljon kauneutta ja herkkyyttä! Onko se väärin?

Toivoisin, että tämän löytäisivät myös nuoremmat katsojat (suositus tosin yli 16-vuotiaille ja syystäkin). Hyvä keskustelunaihe, jolla saa aivot mukavasti solmuun, kiitos vaan…

Esityskuvat (c) Kari Sunnari, TTT

(Näin esityksen kutsuvieraana, kiitos Työvis!)

Talle / Teatterikärpänen 3.9.2018


Tampereen Työväen Teatteri | Hämeenpuisto 28 – 32, PL 139, 33201 Tampere, p. (03) 2178 111 | Liput puh. (03) 2178 222 | Ryhmät puh. (03) 2178 333 | Lippumyymälä avoinna ti-pe klo 12-19, la klo 11-19 | Ryhmämyynti avoinna ma-pe 9-16 | ttt-teatteri.fi