Punainen viiva

Ooppera – Turun Kaupunginteatteri – Turku

ESITYKSEN TIEDOT

  • Päänäyttämö
    Itäinen Rantakatu 14

  • 26.1. – 17.2.2023

  • Kesto avoin

  • 44 € – 79 €

Punainen viiva

Ilmari Kianto – Aulis Sallinen

Ooppera muutoksen janosta

Turun Kaupunginteatteri, Saaristo-ooppera ja Turun filharmoninen orkesteri yhdistävät voimansa, ja tuovat oopperan teatterin Päänäyttämölle 20 vuoden tauon jälkeen. Suomen historian käännekohdasta kertovaa Punaista viivaa tähdittävät solistit Johanna Rusanen ja Waltteri Torikka.

Köyhän leipä on kovan työn takana, mutta toivon kipinä kytee Topin ja Riikan mökissä. Vieläkö koittaisi helpommat ajat heille ja lapsikatraalleen? Kun uutiset yhteiskunnallisesta kuohunnasta kantavat Kainuun Korpiloukkoon saakka, he uskovat muutoksen tulevan. Topi ja Riika ottavat osaa poliittisiin kokouksiin, joissa kannustetaan äänestämään, vetämään punainen viiva paremman huomisen puolesta.

Nyt on jokaisen köyhän opittava hyvissä ajoin tuntemaan mitä merkitsee köyhälistön vetämä punainen viiva. – Kunilla

Tarina sijoittuu Suomen historian käännekohtaan, jossa sosiaalidemokratian aalto pyyhkäisee yli maan ja kaikki yli 24-vuotiaat saavat äänioikeuden ja näin mahdollisuuden vaikuttaa oman elämänsä kulkuun. Oikolatua onneen myllerrys ei kuitenkaan Topille ja Riikalle suo.

Antakaa sijaa meille, meille, meille! Me nousemme norosta, me viritämme uudet laulut ilmassa soimaan! – Puntarpää

Punaisen viivan kuvaama maailma on karu ja luonnolla on suuri symbolinen merkitys. Yhteistyössä Turun Kaupunginteatterin, Saaristo-oopperan ja Turun filharmonisen orkesterin kanssa toteutuva esitys tehdään mahdollisimman ekologisesti ja pienellä materiaalihukalla. Visuaalisesta näyttävyydestä ei kuitenkaan tingitä. Massaa kirkkaan ytimen ympärille tuovat sinfoniaorkesteri, Paavo Hyökin johtama kuoro Chorus Cathedralis Aboensis sekä mieskuoro Euga.

Nyt on aika kuulla oopperan kutsu

Ilmari Kiannon vuoden 1909 klassikkoromaaniin pohjautuva sävellys ja libretto ovat Aulis Sallisen käsialaa. Punaisen viivan ohjaa innoissaan oopperan pyörteisiin heittäytyvä Mikko Kouki.

“Toivon että opin tässä produktiossa jotain uutta, koska en ole koskaan ohjannut oopperaa. Kiinnostuin taidelajista Linnateatterin Mieletön oopperan historia -esityksen myötä. Saaristo-oopperan Päivi Nisula ehdotti kyseistä teosta ohjelmistoon ja minussa Kianto ja myllerryksessä oleva aika resonoi heti.” – Mikko Kouki

Sallisen ooppera kantaesitettiin vuonna 1978 Suomen Kansallisoopperassa. Nyt Turussa katsomoon kutsuvat koko kansan tuntemat tähtisolistit Johanna Rusanen ja Waltteri Torikka. Lapsiesiintyjät vuorottelevat rooleissa.

Tämä jos mikä on hieno tilaisuus kokeilla oopperan tenhoa!

Tekijät

Ohjaus Mikko Kouki
Kapellimestari Ville Matvejeff
Apulaiskapellimestari ja korrepetiittori Marko Autio
Lavastussuunnittelu Jani Uljas
Pukusuunnittelu Tiina Valkama
Naamioinnin suunnittelu Petriina Suomela
Äänisuunnittelu Iiro Laakso
Valosuunnittelu Timo Alhanen
Projisoinnin suunnittelu Sanna Malkavaara
Koreografi Jouni Prittinen
Ooppera-yhteistyö Päivi Nisula
Orkesteri Turun filharmonia-orkesteri
Kuoro Chorus Cathedralis Aboensis ja Euga

Lavalla

Johanna Rusanen, Waltteri Torikka, Petri Backström, Päivi Nisula, Nicholas Söderlund, Mika Kujala, Kimmo Rasila, Ulla Koivuranta, Akseli Ferrand, Riikka Sirén, Julius Martikainen, Lauri Bergman, Lovisa Huhtinen, Beata Hämäläinen, Linda Kankare, Viljo Kouvonen, Iina Sokka

Tammikuu

to 26.1.2023 klo 19.00 (ensi-ilta)
la 28.1.2023 klo 14.00

Helmikuu

ti 7.2.2023 klo 19.00
ke 8.2.2023 klo 19.00
to 9.2.2023 klo 19.00
la 11.2.2023 klo 14.00
ti 14.2.2023 klo 19.00
ke 15.2.2023 klo 19.00
pe 17.2.2023 klo 19.00

Osta liput

Turun Kaupunginteatteri | Itäinen Rantakatu 14, 20800 Turku | Teatteritalon lippukassa Lippis avoinna ti-la klo 12-19 | Myyntipalvelu 02 262 0030 | Puhelinvaihde 02 262 0000 | tkteatteri.fi