Marc´Antonio e Cleapatra | Åbo Svenska teater

Marc´Antonio e Cleopatra

Opera – Åbo Svenska teater – Turku

ESITYKSEN TIEDOT

  • Stora scenen
    Eriksgatan 13

  • 8.2. – 10.2.2018

  • Noin 2 h 15 min

  • Esityksessä on väliaika

  • 17,50 € – 38 €

OSTA LIPUT
JAA FACEBOOKISSA

Marc´Antonio e Cleopatra

Barockopera: Marc’Antonio e Cleopatra

Spelas den 8-9.2 kl. 19 och den 10.2 kl. 18 på Stora scenen.

Marc’Antonio e Cleopatra är en barockopera tonsatt av Johann Adolph Hasse, som var en av 1700-talets största operakompositörer. Librettot är skrivet av Francesco Ricciardi och verket uruppfördes i Neapel 1725.

Operans händelser äger rum i ett palats i Alexandria och den skildrar Marcus Antonius och drottning Kleopatras sista stunder. Verket kretsar kring frågor om kärlek, tillit, vänskap och död – teman som är allmänmänskliga och lika aktuella nu som då operan tonsattes.

Kleopatras roll skrevs ursprungligen för den legendariska kastratsångaren Farinelli medan rollen som Marcus Antonius sjöngs vid uruppförandet av den likaså berömda kontraalten Vittoria Tesi. Under barocken var det vanligt att kasta om rollerna mellan män och kvinnor på detta sätt.

Till sin form är Marc’Antonio e Cleopatra en kärleksserenad för två röster, men den är ändå minst lika fängslande som en stor opera. Librettot uttycker spänningarna mellan de två älskande som har återvänt till Egypten efter förlusten vid slaget vid Actium och som båda är redo att dö. Kleopatra (sopranen Tuuli Lindeberg) slits mellan motstridiga känslor och besluter att begå självmord. Hon kontrasteras av Marcus Antonius (kontratenoren Teppo Lampela) som genomgår en emotionell utveckling från längtan via förtvivlan till tröst.

Orkestersatsen, skriven för stråkar och basso continuo, utgör en ypperlig bakgrund för protagonisternas psykologiska process. Föreställningens orkester är Kungsvägens musiker som spelar på tidsenliga instrument under ledning av violinisten Anthony Marini. Operan regisseras av Ville Saukkonen.

Produktionsgrupp

Regi Ville Saukkonen
Scenografi, ljus och projiceringar Timo Ollila
Kostumer Hanna Hakkarainen
Produktion Kungsvägens musiker

På scenen

Cleopatra-Tuuli Lindeberg, Marc’Antonio -Teppo Lampela, dans – Sami Saikkonen samt Kungsvägens musiker på tidsenliga instrument, konsertmästare – Anthony Marini

Spelplan

tor 8.2.2018 klo 19.00
fre 9.2.2018 klo 19.00
lör 10.2.2018 klo 18.00

RAVINTOLAT JA HOTELLIT

Åbo Svenska Teater | Eerikinkatu 13, 20100 Turku | puh. (02) 277 7383 | abosvenskateater.fi