Arvoituksellisia muunnelmia | Hämeenlinnan Teatteri

Arvoituksellisia muunnelmia

Draama – Hämeenlinnan Teatteri – Hämeenlinna

ESITYKSEN TIEDOT

  • Päänäyttämö
    Keinusaarentie 5

  • 4.1. – 7.4.2018

  • Noin 2 h 20 min

  • Esityksessä on väliaika

  • 20 € – 32 €

OSTA LIPUT
JAA FACEBOOKISSA

Arvoituksellisia muunnelmia

Eric Emmanuel Schmittin jo klassikoksi muodostunut vangitseva näytelmäteksti.

Vastahakoinen nobelkirjailija kohtaa sinnikkään toimittajan ja menneisyyden salaisuudet alkavat paljastua yllättävällä tavalla. Itsetietoinen nobelisti ja pelokas toimittaja ovat päältä katsoen epätasa-arvoinen pari, mutta illan edetessä käy ilmi, että molemmat ovat rakastaneet samaa naista. Miesten käsitykset valheesta, totuudesta, rakkaudesta ja kuolemasta törmäävät, ja salaperäinen nainen yhdistää ja erottaa heidät.
Mitä ja millaista rakkaus on? Mitä me rakastamme, kun sanomme rakastavamme toista ihmistä? Miehet iskevät tarinaa rakkaudesta, ja yllättävät käänteet seuraavat toistaan.

Kahden huikean näyttelijän ilotulitus kutsuu katsojan matkalle ihmisenä olemisen ytimeen. Kuka sinä olisit, jos sinulla ei olisi ketään?

”Mysteerissä on kauneinta juuri sen sisältämä salaisuus, ei totuus jonka se kätkee.” Abel Znorko

 Tästä esityksestä löydät myös Teatterikärpäsen puraisuja blogin sivun alta. 

Tekijät

Käsikirjoitus Eric Emmanuel Schmitt
Suomennos 
Leo Kontula
Ohjaus
 Sakari Kirjavainen
Lavastus Juha Mäkipää
Puvut Elina Kolehmainen
Valosuunnittelu Petteri Unkila
Äänisuunnittelu Janne Auvinen
Mainoskuva Sakari Kirjavainen
Esityskuvat Aki Loponen Pictuner Oy

Rooleissa

Heikki Kinnunen, Ilkka Heiskanen

Tammikuu

to 4.1.2018 klo 19.00
pe 5.1.2018 klo 19.00
pe 19.1.2018 klo 19.00
la 20.1.2018 klo 13.00

Huhtikuu

ke 4.4.2018 klo 19.00
to 5.4.2018 klo 14.00
pe 6.4.2018 klo 14.00
pe 6.4.2018 klo 19.00
la 7.4.2018 klo 13.00
la 7.4.2018 klo 18.00

Liput

Peruslippu 32 €
Ryhmä, eläkeläiset (arkisin) 29 €
Opiskelijat, työttömät, lapset (arkisin) 20 €

Yhteistyössä mukana: Helsingin Kaupunginteatteri, Hämeenlinnan Teatteri, Kuopion kaupunginteatteri, Logomo-teatteri ja Riihimäen Teatteri.

RAVINTOLAT & HOTELLIT

 

Teatterikärpäsen puraisuja blogi

Arvoituksellisia muunnelmia / Hämeenlinnan Teatteri

 Arvoituksellisia muunnelmia on syntynyt yhteistuotantona Helsingin Kaupunginteatterin, Hämeenlinnan Teatterin, Riihimäen Teatterin, Turun Logomon ja Kuopion Kaupunginteatterin kesken. Ensi-iltansa Helsingissä näytelmä sai elokuun lopulla ja Hämeenlinnassa lokakuussa. Marraskuussa on vuorossa Riihimäki ja ensi keväänä helmikuussa Logomo ja Kuopio. Mielestäni tämänkaltainen yhteistuotanto (kuten Pesärikkokin) on tervetullut juttu, niin tekijöiden kuin katsojienkin näkökulmasta.

 Itse suuntasin näytelmää katsomaan Hämeenlinnan Teatteriin lokakuun loppupuolella. Oli varsin ankean pimeä ilta, ja levoton naakkaparvi lenteli tuttuun tyyliinsä Verkatehtaan yläpuolella. Olivat linnut varmaankin levottomia siksi, että tiesivät talossa olevan Heikin ja Ilkan, eivätkä itse pääse katsomaan legendoja.Vaan minäpä pääsin.

Näytelmässä pikkukaupungin lehden paikallistoimittaja Erik Larsen (Ilkka Heiskanen) saapuu tapaamaan syrjäiselle saarelle majoittunutta Nobel-kirjailija Abel Znorkoa (Heikki Kinnunen) haastattelun merkeissä. Haastattelu ei oikein ota tuulta alleen, Znorko kun vastailee ylimalkaisesti ja ylimielisesti kaikkiin kysymyksiin, jos ylipäätään edes vastaa. Larsen pakkaa haastattelukamansa ja vaatteensa moneen otteeseen, sillä homma ei tunnu edistyvän ja muutenkin on varsin ikävä ilmapiiri. Aina hän palaa kuitenkin takaisin, ja hiljalleen koko tilanne onkin kääntynyt päälaelleen.

 En halua paljastaa itse juonenkulusta sen enempää, sillä se pilaisi yllätyksen. Käänteitä on luvassa nimittäin useampaankin kertaan. Miesten dialogi on herkullista ja ajatuksia herättävää. Keskustellaan rakkaudesta, himosta, valheesta ja totuudesta, ihmisyydestä yleensäkin. Mieleni teki kirjoittaa ylös muutamiakin lauseita, jäin niitä hetkeksi makustelemaan. ”Miten nerokkasti ilmaistu!” Väliajalla kirjoitin kännykkäni muistiinpanoihin ylös yhden lauseen :

Totuus tuottaa aina pettymyksen 

Toinen kiintoisa lause löytyi onneksi Hämeenlinnan Teatterin sivuilta, ”Mysteerissä on kauneinta juuri sen sisältämä salaisuus, ei totuus jonka se kätkee.” Juuri näin. Kiehtovaa! Osittain siksi näin lyhyt tekstikin…

 Lyhyestä virsi kaunis. Pidin tästä näytelmästä äärimmäisen paljon, vielä kun tulkitsijoina herrat Heiskanen ja Kinnunen, tuo karismaattinen parivaljakko. Mielelläni olisin katsellut herroja vieläkin lähempää, intiimimmässä tilassa kenties? Verstas-näyttämölle mahtuu vaan niin turkasen vähän porukkaa, joten siinä mielessä päänäyttämö oli osuvampi valinta, mutta tunnelman puolesta…

Esityskuva (c) Aki Loponen, Pictuner Oy

(Näin esityksen vapaalipulla, kiitos Hämeenlinnan Teatteri!)

Talle / Teatterikärpänen 1.11.2017