Akateeminen vartti

Luento – Turun Kaupunginteatteri – Turku

ESITYKSEN TIEDOT

  • Päänäyttämö
    Itäinen Rantakatu 14

  • 24.3.2020

  • Noin 2 h (sis. väliajan)

  • 19 € – 29 €

OSTA LIPUT
JAA FACEBOOKISSA

Akateeminen vartti

HUOM! Esitys peruttu koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi!

Akateeminen vartti -ilta on kurkistus tieteen todellisuuteen tarinoiden ja viihdyttävien, kansantajuisten esitysten avulla. Yleisö pääsee kuulemaan niin ajankohtaisista, kuin historiallisistakin mieltä kiehtovista asioista asiantuntijoiden kertomana. Satavuotiaan Turun yliopiston tutkijoille ilta antaa mahdollisuuden avata tutkimustyötään yleisölle uudella tavalla.

Turun yliopiston ja Turun Kaupunginteatterin yhteistyökonsepti tuo teatterilavalle seitsemän eri tieteenalaa, tutkimusta ja tarinaa. Ne kuullaan Päänäyttämöllä 24.3. klo 19.15. Kaksituntinen ”iltaluento” on jaettu 15 minuutin esityksiin ja se sisältää väliajan. Yhdistävänä teemana ovat näkymättömät maailmat, joita tutkijat ovat tahoillaan kartoittaneet. Mukana ovat biodiversiteettiyksikön professori Ilari Sääksjärvi, oikeustieteen professori Anne Alvesalo-Kuusi, taloussosiologian dosentti Outi Sarpila, Suomen historian professori Kirsi Vainio-Korhonen, kasvatustieteen dosentti Marjaana Puurtinen, molekulaarisen solubiologian professori, syöpätutkija Johanna Ivaska ja liiketoiminnan ja yrittäjyyden dosentti Pekka Stenholm.

Akateeminen vartti -konseptin innoittajana ovat toimineet Helsingin Sanomien menestysformaatti Musta laatikko, joka avaa esityksen muodossa toimittajien työtä, sekä kansainvälinen TEDx-konsepti. Tapahtuman ovat rakentaneet Turun yliopiston luovan kirjoittamisen oppiaine yhdessä esiintyjiä teatterilla valmentavien Mikko Koukin ja Satu Rasilan kanssa. Luvassa on taatusti silmiä avaava ja uusia puheenaiheita synnyttävä ilta.

Puhujat ja aiheet

Tuntematon maa
Biodiversiteettiyksikön professori Ilari Sääksjärvi

Ilari E. Sääksjärvi on Turun yliopiston biodiversiteettitutkimuksen professori, joka on tutkinut luonnon monimuotoisuutta erityisesti Amazoniassa. Lukuisten tutkimusretkien tuloksena hän on löytänyt satoja tieteelle tuntemattomia eläinlajeja ja halunnut aina kertoa niiden tarinan maailmalle. Teatterissa Ilari johdattaa yleisön retkelle sademetsien hämärään. Samalla paljastuvat myös nykyistä elonkirjoa kohtaavat haasteet. Onko maapallolla, ja elämällä, vielä toivoa?

Näkymättömät rikokset
Oikeustieteen professori Anne Alvesalo-Kuusi

Kuka määritellään rikolliseksi ja millä perusteella? Keihin kontrolli kohdistuu ja keihin ei? Nämä kysymykset kiehtovat oikeustieteellisessä tiedekunnassa oikeussosiologian professorina toimivaa Anne Alvesalo-Kuusta. Kaikki hänen tutkimusprojektinsa palautuvat tavalla tai toisella vallankäyttöön ja rikosoikeudelliseen kontrolliin. Hän on kiinnostunut siitä, miten oikeus toimii käytännössä.

Luokkakuvapäivä
Taloussosiologian dosentti Outi Sarpila

Outi Sarpila on taloussosiologian dosentti. Hänen tutkimusryhmänsä on keskittynyt ulkonäön ja eriarvoisuuden tutkimukseen. Tutkimusryhmä julkaisi vuoden 2019 lopulla populaarin tietokirjan ”Ulkonäköyhteiskunta – ulkoinen olemus pääomana 2000-luvun Suomessa”.

Kuka kelpaa historiaan?
Suomen historian professori Kirsi Vainio-Korhonen

Kirsi Vainio-Korhonen on Suomen historian professori, joka on tutkinut suomalaisten naisten elämää osana yhteistä muistiamme. Viimeksi hän on kirjoittanut turkulaisista seksityöntekijöistä ja pohtinut samalla historiantutkijoiden valintoja. Suurmiehiä ja sotia on tutkittu aina, mutta kuka antaa äänen naisille, köyhille tai sairaille. Kelpaavatko syrjäytyneiden naisten tarinat osaksi kansallisen historian kaanonia?

Salatut sävelet
Kasvatustieteen dosentti Marjaana Puurtinen

Onko nuottikirjoitus vain harvojen ja valittujen salakieli? Miksi nuotinlukutaidon hankkiminen voi tuntua työläältä? Marjaana Puurtinen on kasvatustieteen tohtori ja muusikko, jota kiehtoo länsimainen nuottikirjoitus ja sen lukemaan oppiminen. Puurtinen käyttää tutkimuksissaan katseenseurantamenetelmää, jonka avulla nähdään äärimmäisen tarkasti miten soittajan katse etenee nuottien lukemisen aikana.

Soluliike – elämän ja kuoleman kysymys
molekulaarisen solubiologian professori, syöpätutkija
 Johanna Ivaska

Johanna Ivaska on Turun yliopiston molekulaarisen solubiologian professori ja syöpätutkija. Ivaska on jo parin vuosikymmenen ajan tutkinut, miten solut liikkuvat ja miten syöpä leviää elimistössä. Mikroskooppien nopea kehitys auttaa tutkijoita näkemään yhä pienempiä yksityiskohtia ja kuvaamaan aiempaa tarkemmin biologisten tapahtumien yksityiskohtia. Esityksen tarjoaa yleisölle näkymään okulaarien läpi soluliikkeen ihmeelliseen maailmaan – niin hyvässä kuin pahassa.

Tekevätkö mielikuvitus ja onni yrittäjän?
Liiketoiminnan ja yrittäjyyden dosentti Pekka Stenholm

Pekka Stenholm työskentelee erikoistutkijana Turun yliopiston kauppakorkeakoulussa. Hän on tutkinut yrittäjyyttä yksilön, yritysten ja yhteiskunnan toimintana ja ilmiönä. Miten yrittäjät esimerkiksi Starbucksin, Burton Snowboardsin tai Instagramin menestyksen taustalla rakentavat käsityksen onnesta tai onnekkaasta sattumasta? Stenholm selvittää mielikuvituksen ja onnen merkitystä yrittäjänä onnistumisessa: ne käyvät järkeen vasta jälkikäteen, mutta matkalla uuteen yrittäjät eivät niitä helpolla tunnista.

Puhujat

Ilari Sääksjärvi
Anne Alvesalo-Kuusi
Outi Sarpila
Kirsi Vainio-Korhonen
Marjaana Puurtinen
Johanna Ivaska
Pekka Stenholm

Esitys

ti 24.3.2020 klo 19.15 PERUTTU!

Turun Kaupunginteatteri | Iso näyttämö | Pieni näyttämö | Sopukka | Itäinen Rantakatu 14, 20800 Turku | Myyntipalvelu: 02 262 0030 | Puhelinvaihde: 02 262 0000 | Lippis Itäinen Rantakatu 14, 20800 Turku, avoinna ti-la 12 – 19 | teatteri.turku.fi


Turun Kaupunginteatterissa nähdään vuosittain n. 400 esitystä. Omia ensi-iltoja turkulaisessa teatterissa on vuosittain 5 – 10, tämän lisäksi teatterissa nähdään lukuisia vierailunäytäntöjä. Turun Kaupunginteatteri luetaan suureksi suomalaiseksi teatteriksi ja siellä vierailee vuosittain n. 100 000 katsojaa.  Turun Kaupunginteatterin teatteritalossa oli iso peruskorjaus, joka valmistui syyskuussa 2017.